WordPress og Drupal 8: Hvilket CMS skal du velge i 2016?

Drupal vs WordPress

Denne testen handler ikke om hvilket CMS som er best per dags dato. Begge er glimrende! Derimot skal vi vurdere hvilket CMS som løser ulike oppgaver best - case for case.

Vurderingene er basert på WordPress 4.4 og Drupal 8.0 (februar 2016). En større mengde utvidelser vil være tilgjengelig for Drupal 8 i kommende måneder.

Netthandel

For Drupal 8 finnes det rett og slett ingen netthandelsløsning ennå. Drupal Commerce er på vei, og vil trolig bli en viktig modul for CMS-et. WordPress på sin side, har lenge hatt WooCommerce. Med ekspansjonsfarten vi har sett for WooCommerce, kombinert med Automattic’s oppkjøp av moderselskapet, tror vi dette uansett blir tøff konkurranse for Drupal. Siden ingenting finnes for D8 i dag, blir dette en sammligning mellom epler og orangutanger. Testens klareste vinner: Skal du ha en webshop på samme plattform, er WordPress ditt CMS.

Vinner: WordPress

Utviklervennlighet

Drupal 8 har tatt store steg i å modernisere og standardisere utvikleropplevelsen. Med rammeverket Symfony2 i bunnen, og template-verktøy som Twig, har både front- og backendutvikling for Drupal blitt solid. Drupal er ikke lenger en raritet innen PHP-miljøet!

WordPress-utvikling har tradisjonelt vært mer rotete, men også her har det vokst opp verktøy som gjør opplevelsen mer profesjonell. Eksempelvis Timber, som lar oss bygge themes med Twig, eller Bedrock, som tillater bruk av Composer for avhengigheter. Faktisk har WordPress vært flinkere til å tillate alternative (moderne) utviklingsmetoder ved siden av kjernen. 

Begge plattformer har terminalverktøy som gjør hverdagen lettere, men her er Drupal 8 noe mer utviklet, med komboet Drush og Drupal Console

Det som likevel gjør at utviklervennligheten er bedre i Drupal 8, er databasestrukturen. Måten eksempelvis custom felter og innholdstyper lagres i WordPress, oppleves "hack-ish". Fungerer det? Javisst. Men det føles feil.

Drupal har også vært tidligere ute med REST API i kjernen, og har bedre versjonering av konfigurasjoner. 

Vinner: Drupal

Utviklingstid

WordPress har ut av boksen flere funksjoner man forventer fra et moderne CMS, enn Drupal 8. Videre er omfanget av kompatible plugins flere. Snakker vi lavere budsjetter, har også WordPress et mangfold av themes som Drupal aldri vil ta igjen. Med Drupal 8, er man på godt og vondt tvunget til å starte fra skisseblokken. Er tiden viktigste kriterium, er valget enkelt: WordPress.

Vinner: WordPress

Innholdstyper og struktur

WordPress tillater i dag custom innholdstyper og felter, og har tredjeparts plugins som gjør dette enkelt å sette opp. Drupal har imidlertid hatt dette i kjernen fra Drupal 7, og i standardmoduler helt tilbake til Drupal 5. På dette området fremstår Drupal mer modent. 

Grensesnittet i WordPress for oppretting av nye felter og innholdstyper, er faktisk noe enklere å bruke for en fersk redaktør. Men selv om man bruker de mest populære plugins for dette, vil man likevel ikke kunne tilpasse hvordan disse feltene vises i frontend …eller om de vises i det hele tatt! Mon tro om dette løses mer elegant i 2016.

Vinner: Drupal

Brukervennlighet for skribenter

Det er vanskelig å finne eksempler på brukergrensesnitt for skribenter som er enklere i bruk i Drupal enn i WordPress. Heder til WordPress; her har de vært dyktige! 

Vinner: WordPress

Bygge landingssider

Med mindre man setter opp en enkel brosjyreside, er det alltid attraktivt for webeieren å kunne sette opp nye landingssider selv. Fra et designerperspektiv er dette  smertefullt. Å la kunden velge bakgrunnsfarger og tekststørrelse kan bli horribelt! Med dagens krav til digital markedsføring, er det likevel urealistisk å begrense redaktøren til et par ulike maler. Her må utdanning til -ikke vingeklipping.

Friheten til å bygge tilpassede layouts og designelementer, blomstrer i en (nesten for) lang rekke av WordPress «page builders». Disse er langt mer brukervennlige enn Drupal noen gang har vært, så her må vi si: Ønsker du størst mulig frihet til å tilpasse landingssidene dine selv, er WordPress beste valg.

Vinner: WordPress

Blogging

WordPress er som kjent et bloggverktøy - som viste seg å også fungere som et CMS. Ikke overraskende er WP overlegent her. Man kan rett og slett installere WordPress, og publisere første innlegg uten en eneste justering. Arkiv, URL-struktur, kommentarvarsler -alt bare fungerer.

Vinner: WordPress

Sosialt nettverk

Drupal har vært kjent som et community-verktøy, med tilhørende verktøy som forum, avstemninger og blogg i kjernen. Kort fortalt: Disse ble lite brukt, og de to siste ble også fjernet i D8. Drupal har alle legoklossene man trenger for å bygge et sosialt nettverk. Likevel sitter man med opplevelsen av at Drupal havner i et ingenmannsland mellom et apprammeverk som f.eks Ruby on Rails, og ferdigløsninger som WordPress' BuddyPress. Vinner: WP.

Vinner: WordPress

Temaer (themes)

Elsket og hatet: WordPress ferdigtemaer er over hele nettet. Mange ser unektelig smashing ut, laget av svært kompetente designere. Ved inspeksjon av de mest populære theme-sjappene, har vi imidlertid funnet at kvaliteten på koden ofte er ganske svak. Her er det mye dårlig CSS-struktur, slapp ytelse og kjappe løsninger. En strek i regningen for WordPress-miljøet!

Likevel: Vi er imponerte over hva som finnes av både kommersielle og gratis themes for WP. Til sammenligning, finnes det nær sagt ingenting for Drupal 8.

Vinner: WordPress

Brukerroller

WordPress mangler et grensesnitt for å vedlikeholde roller og rettigheter. Dette finnes riktignok i tredjepartsmoduler, men fremstår noe svakere enn Drupal. 

Vinner: Drupal

Mediahåndtering

Drupal er avhengig av tredjepartsmoduler for å skape en ok håndtering av bilder og filer. Når disse modulene heller ikke er helt stabile, blir det vanskelig. 

Det er heldigvis ikke tilfellet med WordPress: Mediabiblioteket fungerer ganske utmerket, og enda bedre med tilhørende plugins. Enkelt og funksjonelt! Det eneste Drupal scorer bedre på her, er håndtering av bildestiler.

Vinner: WordPress

Skjemabygger

Noen god skjemabygger for Drupal 8 finnes ikke. Vi mistenker også at det vil ta lang tid før det skjer. For WordPress derimot, finnes det en rekke velfungerende plugins. Disse er også mer brukervennlig enn tilsvarende alternativer for Drupal 7. Tommel opp for Formidable, Gravity Forms & co!

Vinner: WordPress

Forum

Forum-modulen for Drupal, ble ikke ofret mange tankene de siste 5 årene før den avgikk med døden. Foretrukket metode for å bruke forum i Drupal, har derfor vært å integrere med en tredjepart. Det er kanskje den mest langsiktige løsningen også for WordPress. Men trenger man et lite forum til en kundeportal eller intranettet, er det genialt å bare installere BBpress eller tilsvarende med et par klikk. Det fungerer!

Vinner: WordPress

Sikkerhet

Det tradisjonelle synet, er at Drupal er sterkere på sikkerhet. Flere nettsteder på WP blir hacket enn på Drupal hvert år, og det har vært smertefulle runder i WP-miljøet rundt dette. Når det er sagt, er det ikke de store merkevarene som blir hacket -det er de mange småsitene som aldri oppdateres! Siden det finnes 10x så mange sider på WP som på Drupal, er det også mer attraktivt å forsøke hacks på WP. På den annen side, tillater WordPress nå automatiske sikkerhetsoppdateringer av både kjerne, themes og plugins. 

Begge plattformer har solide sikkerhetsteam og hurtige sikkerhetsoppdateringer, men her gir vi en forsiktig seier til Drupal. Ikke fordi sikkerheten reellt sett er større, men fordi flere vil forsøke å hacke deg på WP. Det gjør det ekstra viktig med solide passord, og en trygg hostingpartner - noe du bør prioritere uansett plattform.

Vinner: Drupal

Oppdateringer med ny funksjonalitet

Én av de viktigste nyhetene for Drupal 8, er at punkt-releases (8.x) vil innholde nye funksjoner og forbedringer. 8.5 kan altså være radikalt annerledes enn 8.0! Høy innovasjonstakt er svært viktig for CMS-landskapet. Her har imidlertid WordPress vært forut sin tid. WordPress slipper store punktoppdateringer med nye funksjoner tre ganger i året! Drupal har planer om kun to, og har mindre rutine rundt dette. WordPress har altså noe høyere utviklingstakt, og vil lede an videre. 

Vinner: WordPress

Hva er de like gode på?

For en rekke viktige områder, kunne jeg argumentere omtrent like godt for begge sider. Disse er derfor ikke listet opp: Referansersider, community, konferanser, installasjon, stabilitet, integrasjonsmuligheter, ytelse, søk, med mer. Her skinner begge CMS-er. Velger du WordPress eller Drupal, har du gjort et godt valg!


Er det noe du savnet i vurderingen? Jeg hører gjerne fra deg!

WordPress

  • ​Fri programvare startet av amerikanske Matt Mullenweg
  • 25% av alle CMS-er på web er WordPress
  • SaaS-versjonen wordpress.com har over 500 millioner blogger

Drupal

  • Fri programvare startet i 2004 av belgiske Dries Buytaert
  • Har spesielt stor utbredelse blant enterprisebedrifter og universiteter
  • Ble i 2015 lansert med ny arkitektur