Ikke last opp bilder på nettsiden uten å gjøre dette først

Slanke bilder med TinyPNG

Med dette gratis verktøyet, kan du gjøre nettsiden din raskere på få sekunder.

Uten at du vet det, kan websiden din være dobbelt så tung og treg som den hadde trengt å være. Slank bildene, og få en raskere side!

Raske nettsider betyr bedre brukervennlighet, god SEO, og mer fornøyde brukere. Mens grunnlaget for dette legges i utviklingsfasen, er det ett viktig element du som  websideeier selv påvirker: bildene!

Det viktigste du kan gjøre for å holde websidene lette, er å unngå tunge bildefiler. I større CMS-er som f.eks Drupal, gjøres denne prosessen automatisk: CMS-et skalerer, beskjærer og komprimerer. Men det er to situasjoner du alltid må være obs på, dersom du vil holde websiden rask.

Slank skjermbildene

De fleste bildene man laster opp, er i formatet JPEG, med filendelse .jpg. Disse komprimeres gjerne fint av CMS-et. Har du tatt et skjermbilde på eplemaskinen din derimot, får du et PNG32-bilde, som typisk ikke komprimeres på serveren din. Disse bør du absolutt komprimere selv, for de kan nemlig bli svært tunge. 

En tommelfingerregel, kan være at PNG-formatet er best egnet for grafikk med få farger (samt gjennsomiktighet), mens JPEG er best egnet for fotografier. 

Slank annonsebildene

I AdTech, Google DFP, Emediate, eller hva enn slags annonsesystem du bruker: Her benyttes som regel originalfilen ukomprimert, og du må selv sørge for å optimalisere filstørrelsen. Med andre ord: sørg at bildet på 500kb kommer seg ned til 80kb.

Ved stikkprøver, har jeg sett annonser som veier fire ganger mer enn anbefalt vekt. Det er ikke uvanlig at annonsene øker lastetiden med 100%! 

Si nei til trege annonsesystemer, ja til snappy forsider. Dette er nemlig kjapt å fikse med en enkel rutine.

Løsningen: Tinypng og Tinyjpg

De superenkle nettjenestene tinypng.com og tinyjpg.com, gjør akkurat det du tror: De gjør filstørrelsen på bildet mindre, uten at det blir kornete eller mister farge. Det vil si: De stripper ut farger og informasjon som øyet typisk ikke oppfatter, og vips har du perfekt optimalisert filstørrelse, tilnærmet uten kvalitetstap.

Slik slanker du  bildene:

  • Gå til Tinypng.com 
  • Dra bildet over i nettleseren
  • Klikk på lenken for å laste ned slank versjon
Tiny panda: Her er et eksempel på kraftig slanking, med minimal forskjell. Fun fact: Skjermbildet av disse bildene ble slanket 125kb til 27kb. Ekstrem effekt!

Og nå: Test selv!