Hybrid eller native app?

Hybrid eller native app

- Kan vi lage dette som en hybrid app? Dette er ett av de viktigste spørsmålene man bør stille seg i starten av et app-prosjekt. Etterhvert som hybridrammeverkene blir stadig bedre, er dette et spørsmål der svarene vil endre seg fortløpende.

Hva er en hybrid og native app?

En native app er en app som bruker Apple, Google og Microsoft sine egne verktøy direkte, skrevet i telefonens "eget" programmeringsspråk. Skriver du en native app for iOS skriver du i programmeringsspråket Swift eller Objective-C. For Android programmerer du i Java.

En hybrid app programmer du på ett språk. Du lager ferdig appen, og kan eksportere (kompilere) til de ønskede plattformene i etterkant. Tilpasningene som er nødvendig for hver plattform håndteres av hybridrammeverket. 

Native vs hybrid app

Den mest populære hybridløsningen er kanskje Cordova, Open Source-varianten av PhoneGap. Sammen med Cordova kan man benytte Ionic som gir deg ferdige grafiske elementer og animasjoner som gjør at du kan bygge en app på rekordtid. 

Så hva skal man velge?

Det er mange faktorer som spiller inn. Native vil generelt ha en litt bedre ytelse - men for de fleste apper vil dette ikke være merkbart.

En stor fordel med hybrid er relatert til at koden gjerne skrives i HTML, CSS og Javascript. Dette eksporteres raskt og enkelt til en server slik at du kan teste appen i nettleseren gjentatte ganger i utviklingsprosessen uten å bruke mye tid på å kompilere og distribuere appen ut til testerne.

Du bør vurdere native app hvis du...

 • har flere programmeringsteam til disposisjon. Vanligvis bruker man ulike utviklere til en native app for iOS og en native app for Android
 • vet at du aldri kommer til å bruke appen på mer enn én plattform
 • trenger svært omfattende bruk av integrerte funksjoner på telefonen
 • bruker et SDK som bare er laget for native plattformer
 • skal lage et grafikkintensivt spill eller annet der ytelse er avgjørende
 • må ha en 100% samme look-and-feel som den enkelte plattform

Du bør vurdere hybrid apps hvis...

 • Du vil ha rask time-to-market
 • Du vil bruke appen på flere plattformer
 • Du vil ha en rask vei til brukertesting av appen i utviklingsprosessen
 • Du skal bruke appen rettet mot et begrenset publikum, f.eks. internt i en bedrift
 • Du har et begrenset budsjett
 • Du eller teamet ditt allerede har gode kunnskaper om webteknologi

Utviklingsverktøy

Når du utvikler native for Android benytter du Androids SDK og (vanligvis) Googles Android studio. For Windows phone er det Visual Studio som gjelder. For iOS er det Apples eget Xcode du trenger.

Hybridløsninger kan du bygge med en hvilken som helst editor, men det er en fordel å også gjøre noe testing i testmiljøene for hver plattform. 

Trender

Det er ikke tvil om at apps har noen fortrinn fremfor vanlige websider, enn så lenge. Vi aner en trend hvor en tidligere lukkede appverdenen nærmer seg webverdenen ved å bruke åpne standarder. Dette ønsker vi velkommen! 

 

Henrik Akselsen

Henrik Akselsen

Les flere artikler fra Henrik Akselsen.

CMS-konsulent, utvikler og webanalytiker i Frontkom. Langt over gjennomsnittet interessert i hva som fungerer på web, og hvordan man kommer ditt via innholdstrategi og analyseverktøy. 

Thor Andre Gretland

Thor Andre Gretland

Les flere artikler fra Thor Andre Gretland.

Prosjektleder i Frontkom. Tech-entusiast og open source fantast.