Derfor er Drupal et godt valg for fremtiden

DrupalCon Barcelona webchick usertesting

For ikke lenge siden arrangerte Drupal-mijøet en av sine store events; DrupalCon. Å reise på DrupalCon er en inspirasjons-boost. Man innser at dette handler om mye mer enn å skrive kode.

Utviklere skriver kode og deler dette i et felles prosjekt. Man gir og får altså, og så treffes man nå og da for å ha det hyggelig, samt kunne kalle det et community.
Og det er utgangspunktet. Men mye mer skal til for å oppnå en Open Source suksess -og holde den posisjonen over tid.

"Vårt CMS kan alt!"

Et CMS kan ha all funksjonalitet i verden. Men dersom folk f.eks. ikke skjønner helt hvordan det brukes hjelper det lite. I et omfattende Open Source prosjekt som Drupal må man ha noen som bruker all sin tid på å tenke brukeropplevelse. 

Eksempelvis har Drupal har tusenvis små tekstbiter som skal gi mening, hvor man enn kom fra når man leser teksten. Noen dedikerer all sin tid på brukeropplevelsen av disse tekstene. Altså ikke bare én person, og da sitter iver og diskusjon løst.

Mange har meninger, og for å sikre resultater og konstruktivitet må man fjerne synsingen fra diskusjonen, og istedet følge fakta og tall. Løsningen ligger i brukertesting.

Én av mange prosesser

Det å skrive og brukerteste tekster er naturligvis bare ett av mange tidkrevende prosesser man må håndtere i store prosjekter.

Man innser at det å konkret utvikle produktet er bare en bitteliten del av totalen. RedBull er et godt eksempel. Det de egentlig bruker tiden på er marketing, events, livsstil og branding. Å produsere energidrikk er i praksis en mindre del av bedriften.

I et modent Open Source-prosjekt som Drupal innser man det samme: At det finnes aspekter som kritisk påvirker totalen i tillegg til ren utvikling. Medmenneskelige verdier som respekt og motivasjon er eksempelvis også avgjørende. For å sikre fremgang og innovasjon har man behov for noen som organiserer, tester, teamledere, marketingfolk, noen som skaper god stemning, og mange som positivt løfter opp de som jobber hardt med produktet. 

Se verdien i brukertesting

Generelt kan vi si at mer enn halvparten av funksjonalitet som utvikles i webprosjekter blir aldri brukt eller forstått. Spesifikasjonene er gjerne basert på synsing og hva man tror brukerne ønsker og forstår.

Drupal-miljøet har tatt lærdom, og har implementerer stor grad av brukertesting så tidlig som mulig. Brukertesting er tidkrevende, og gir ikke en eneste kodelinje til prosjektet! Tvert imot! Man unngår å utvikle uforståelige løsninger.

Å måtte skrive om kode, eller få den overskrevet på grunn av dårlig brukeropplevelse er alltid demotiverende for den som har investert timer i å få noe til å fungere. Ved å teste i et stadium med papir, bildefiler eller enkle prototyper finner man svakhetene fortere, holder motivasjonen oppe og utnytter ressursene bedre. Så løfter vi blikket litt ser vi at testingen har enorm verdi for Drupal som langsiktig Open Source-prosjekt. 

Testing kan kanskje høres kjedelig ut, lite inspirerende. Men det hjelper ofte å se fram mot leveransen -resultatene. Facts! Tall som kan brukes til noe, og kunnskap. Når man innser den enorme verdien av denne kunnskapen kan det sette deg foran konkurrentene. 

TestFlight UX feedback
Screenshot av TestFlight: Et eksempel på verktøy for brukertesting av apper, som dessverre ikke ser ut til å ha blitt brukertestet...

Med fakta og tall kan man legge følelsene og synsingen til side: 

  • Tallene sier at brukerne skjønner ikke dette -det kan løses.
  • Oj, de fleste klikker heller her -da gjør vi det sånn
  • De fleste forventer å finne denne knappen der -ok, vi setter den der
  • Ingen leser denne artikkelen -da må vi gjøre noe

 

Drupal 8 de kommende årene

Drupal har tradisjonelt sett vært utviklersentrert og det har gjort Drupal til en svært robust plattform som skalerer godt. Det interessante nå er et enda større fokus på brukeropplevelse, workflow, innhold og design. På toppen av en robust kjerne kommer dette til å gjøre Drupal 8 til en killer.

I tillegg legger miljøet om sin release cycle slik at forbedringer vil komme hyppigere. samt at det legges til rette for utbedringer ny funksjonalitet i løpet av levetiden til Drupal 8.