Clifford - Den største WordPress oppdateringen på lang tid

Man with Trumpet

WordPress lanserte i dag version 4.4, med klengenavnet “Clifford” - en hyllest til jazztrompetist Clifford Brown. Dette er antagelig en av de viktigste oppdateringene til WordPress på flere år.

REST API

Clifford begynner WordPress Core å få innebygget støtte for REST API, noe som vil gjøre det mye lettere å integrere WordPress med andre nettsider og tjenester.

Dette er en sentral oppdatering som mange mener vil ta WordPress til et nytt nivå for bruk av WordPress som en applikasjonsplattform.

Det vil blant annet gjøre det lettere å bare bruke deler av WordPress, i såkalte decoupled strukturer, altså at man for eksempel bruker kun admin-delen av WordPress, og et annet system for frontend.

Det vil fortsatt være nødvendig å bruke modulen WordPress REST API foreløig, siden Clifford bare inneholder endringer i den bakenforliggende infrastrukturen. En modul er fortsatt nødvendig for å få endpoints som REST API'et kan kommunisere gjennom.

Responsive bilder

WordPress har nå støtte for å dynamisk erstatte bilder for smale skjermer og retinaskjermer. 

Responsive bilder har ikke noen innstillinger i admin, alt skjer på magisk vis bak kulissene

WordPress legger alle bilder som har samme forholdstall som the forespurte bildet   srcset. Hvis du legger inn et bilde som er 1500x1500 full størrelse og har en du har definert medium størrelse til 800x800, vil den erstatte full størrelse med medium størrelse for mindre skjermer. WordPress vil automatisk finne det minste passende bildet som har det riktige forholdstallet.

Hvis det ikke har samme forholdstall vil det ikke blir brukt, da dette ville ført til uønsket beskjæring av bildene.

Meta tags for taksonomier

Med WordPress 4.4 trenger man ikke lenger en egen modul for å legge til metadata på taksonomier. 

Å ha dette i WP core gjør det enklere å lage mer komplekse nettsider med avanserte datastrukturuer

Endringene vil også gjøre caching lettere, noe som vil føre til at det blir lettere å får WordPress siter til å kjøre enda kjappere enn før.

oEmbed for poster

WordPress-poster kan nå bygges inn (embeddes) på andre plattformer som støtter oEmbed uten at du trenger noen ekstra plugins. Alt du trenger for å dele er URL'en til WordPress-posten.

Like lett som å dele en tweet!

Clifford inneholder også oEmbed-støtte for tjenester som Cloudup, Reddit Comments, ReverbNation, Speaker Deck, and VideoPress slik at det blir lettere å bygge inn innhold fra disse kildene på en WordPress-side. 

Nytt blogg-theme

Twenty Sixteen er et nytt og minimalistisk blogg-theme som følger med når man installerer WordPress. Themet er moderne og ganske slick, og passer bra hvis du trenger en lekker blog på rekordtid. 

Fornyet kommentarsystem

Hele kommentarsystemet har nærmest blitt skrevet på nytt. Mest synlig for brukere er at selve kommentarfeltet nå vises først, før navn, epost og url-feltet, noe som gjøre det raskere å komme igang med kommentaren.

Se lanseringsvideoen her:

Henrik Akselsen

Henrik Akselsen

Les flere artikler fra Henrik Akselsen.

CMS-konsulent, utvikler og webanalytiker i Frontkom. Langt over gjennomsnittet interessert i hva som fungerer på web, og hvordan man kommer ditt via innholdstrategi og analyseverktøy.