10 tips for mobilvennlige nettsider

Illustrasjonsbilde for artikkelen viser 10 ti tall bygget av mobile enheter

Nettguru Paul Boag kommer med råd om hvordan du best tar vare på dine mobile besøkende

Velg breakpoint basert på innhold ikke hva slags skjermstørrelse folk bruker

Ikke prøv å gjøre antagelser for ulike enheter og skjermstørrelser på markedet, det er allerede alt for mange til at dette blir meningsfult. Start istedet med å gjøre innholdet ditt tilgjengelig på den minste skjermstørrelsen man kan og jobb deg utover derfra.

Ha god spacing på lenker

Unngå at brukeren må knote med "pinch-and-zoom" for å få tak i den riktige lenken. 

Tenk nøye gjennom avansert javascript

I tillegg til å være potensielt ytelses- og batterikrevende, kan man også komme opp i UX-problemer, for eksempel ved AJAX operasjoner som gjøre at et klikk et sted på siden oppdaterer noe på et annet sted uten at siden lastes på nytt. På mindre skjermer med begrenset skjermplass kan det hende at ikke brukeren får med seg om og hvor dette skjer.

Vis riktige bilder

Det er ikke hensiktsmessig å gjøre antagelser om brukeren er på Wi-Fi eller mobil datatrafikk det meste av tiden. Det er ofte best å vise store bilder med høy kompresjonrate og deretter skalere de ned.

Ikke anta at brukerne er på farta 

Brukeres brukermønstre er komplekse og undersøkelser viser at svært mange bruker smartmobiler til å surfe nettet hjemme. Vær derfor varsom med å gjøre tilpasninger basert på antagelsen om at brukeren går nedover gata og har dårlig tid.

Tenk mobil fra starten av

Start med innholdet, start enkelt, og ikke la deg friste til å begynne å lage skisser i widescreenformat

Minimaliser skjemaer

Å fylle ut skjemaer på mobile enheter kan være utrolig irriterende, med keyboard som går over skjermen, autofullfør og lett og gjøre feil. Ikke hent inn mer innformasjon enn du absolutt trenger, ha en intuitiv tab-rekkefølge og test javascriptvalidering nøye.

Fokuser på lesbarhet

Pass på at du har typografi som skalerer bra på alle typer enheter. Dette er vanskelig å teste uten å teste på faktiske enheter.

Ikke glem enhåndsbruk

Plassering av menyer og navigasjon må ta hensyn til at vi ofte bruker mobil med en hånd og tommelen. Mobile enheter forandrer måten vi må tenke navigasjon og UX på. Les mer her

Ikke utelukk en mobil app som en mulighet

Selv om det er blitt utviklet mange apper som hadde blitt bedre løst som en responsiv nettside, er det mange scenarioer der en mobil app er den beste løsningen på problemet. Dette gjelder særlig når scenarioet inneholder offline tilgang og man kan gjøre god bruk av sensorene på telefonen/nettbrettet.

Illustrasjonsbilde viser nettguru Paul Boag
Podcaster og nettguru Paul Boag

Les hele transkriptet eller hør podcasten her

Henrik Akselsen

Henrik Akselsen

Les flere artikler fra Henrik Akselsen.

CMS-konsulent, utvikler og webanalytiker i Frontkom. Langt over gjennomsnittet interessert i hva som fungerer på web, og hvordan man kommer ditt via innholdstrategi og analyseverktøy.