Mine 5 beste tips for søkemotoroptimalisering (SEO)

SEO #1: Mine 5 beste tips for søkemotoroptimalisering (SEO)

Som kreativ sjel i Frontkom, har jeg vært med på å se endel sider innta topp-plassering hos Google. Dette er spennende og lærerike øvelser, men sant å si, er det ofte enkle grep som skal til. Her er mine 5 beste tips for søkemotoroptimalisering (SEO).

1. Rett domene

Den raskeste snarveien til topp-plassering, er utvilsomt å kjøpe et domene med søkefrasens ordlyd. Vil du på topp med søket "apputvikling"? Kjøp  domenet apputvikling.no. Det har jeg gjort ;) Å kjøpe tilsvarende på engelsk (med .com til slutt), ville derimot blitt dyrt. OBS: Bruk domeneendelsen for landet du markedsfører deg i. I USA vil .com gi bedre uttelling enn .no, og vice versa i Norge.

Vil du satse på et domene med endelse .as eller .biz, sier du? Kort fortalt: Ikke gjør dette. 

2.  Rette sidetitler

I kildekoden til nettstedet, finner du langt oppe HTML tag-en <title>. Denne er essensiell for SEO; dette er overskriften du ser i Google's søkeresultat. Den kan gjerne være lik overskriften på selve siden, men ikke nødvendigvis. Sørg uansett for at denne inneholder søkefrasene du er ute etter. 

Et relatert triks, er å ikke bare skrive "riktige" titler; sørg også for at de fenger! Du er tross alt ute etter klikk, og ikke en bare høy plassering. Eksempelvis: Fremfor en robotlignende tittel som "Truser, menn", tenk mer som en markedsfører: "Truser for menn 2014 - nå på tilbud fra 39,-". Da er du plutslelig relevant, tidsriktig, og med et konkret tilbud. Du skal tross alt konkurrere med annonser fra AdWords et par centimeter unna. 

3. Relevant innhold

Dette burde kanskje være tips nummer én, men forhåpentligvis er dette noe du allerede visste. Du ønsker selvsagt å gi verdi til søkeren! Men innhold kan være så mangt. For Google, er det viktig å se tekster og overskrifter. Dersom tekstene er gode og relevant for et menneske, er de gjerne gode i Google's øyne også. Husk bare følgende:

  • Bruk de samme nøkkelordene som søkerne faktisk benytter
  • Bruk beskrivende alt tag-er på bilder, og gjerne også relevante bildenavn
  • Vit at flash og iframes gir liten verdi

4. Link til nettstedet fra andre sider

I søkemotorenes rankingsystem, favoriseres nettsteder som linkes til fra andre. Og helst ikke fra hvem som helst; når et nettsted av høy kvalitet som nytimes.com linker til deg, er det som om å bli kysset av den peneste jenta i klassen. Du har herved klatret på stigen,  Google PageRank øker, og andre beundrer deg.

Merk at dette virker andre veien også. Dersom du blir åpenlyst kysset av en prostituert (hvilket du ikke burde), vil andre trolig se rart på deg. Oversatt: Dersom du betaler russiske spam-sider for å linke til deg fra sine 9000 fiktive blogger, vil Google sette deg i samme bås. Men dit skal vi ikke! Forsøk heller å bli nevnt av kvalitetsbevisste bloggere eller nettsider, eller skriv en bloggpost selv, på et anerkjent domene. Hva tror du jeg gjør akkurat nå?

5. God teknisk løsning

SEO er i stor grad en "myk" kunst; det handler om innhold og klokskap. Men uten en god teknisk plattform, vil innholdet ditt likevel forsvinne i mengden. Følgende belønnes av Google (og er derfor også per def søkemotoroptimalisering):

  • Raske nettsider. Sørg for høy ytelse,  og at du scorer bra på tjenester som måler slikt
  • Sitemap.xml. Sørg for at ditt CMS oppretter denne, og send denne inn til Google Webmaster Tools. Du trenger bare gjøre dette én gang.
  • Mobilvennlig design. Yep, responsivt design eller mobilversjon, belønnes av Google i søkeresultatet fra og med 21. april 2015 (du har kanskje sett det står "mobilvennlig" før noen linker?).
  • HTTPS. Sikker, kryptert tilkobling belønnes. Det koster litt å skaffe et gyldig sertifikat, men om Google sier gå, så går man.

 

TL;DR

Google belønner deg for et godt domene, fornuftige sidetitler, relevant innhold, linker fra andre nettsteder og en god teknisk løsning.

Senere skal vi gå mer i detaljer på hvert punkt, så meld deg på nyhetsbrevet og få del 2 i innboksen.

Lykke til med søk & optimalisering, Norge!