WiFi på Gardermoen: Et studium i (mangel på) brukervennlighet

Gardermoen WiFi: Et UX studium

Gratis internett er genialt, men påloggingen fikk undertegnede til å føle seg en smule klumsete.

Jeg tenkte jeg skulle spare litt 3G, og bruke flyplassens trådløse nett. Det var ikke lett.

1. Jippi, åpent nett!

Gratis nett; jippi!

 

 

Flyplasser med gratis nett er deilig. So far so good!

2. Hm, jeg må visst oppgi rutenummer

Rutenummer
Zoom inn på mobil

Litt ergelig at siden er så lite mobilvennlig; teksten er nærmest uleselig før jeg zoomer inn. Jeg fisker fram boardingkortet fra sekken. Her står det: "DY 351". Jeg tar sjansen på at man ikke skal bruke mellomrom, og taster inn.

Ingenting skjer. Jeg tester igjen, og blir frusrert. Tredje forsøk: Aha, jeg ventet ikke lenge nok! En liste over flyruter dukker opp.

3. Hvor skal jeg klikke?

flightliste.png
Gi meg et sted å klikke, pls.

Jeg ser min flight i listen, men det er ingen link å klikke på. Jeg ser bare en fjerdedel av bildet, så jeg scroller fram og tilbake for å finne den forløsende knappen.

Jeg er på nippet til å ty til 3G nå.

4. Ok, jeg trenger ikke rutenummer

wifi_heading.png

 

Men, jeg kan ikke gi meg, så jeg tester igjen. Null hell. Men så slår det meg: Hva om overskriften "GRATIS WI-FI" på forsiden egentlig er en klikkbar lenke? Spenningen er stor når jeg klikker på det lilla området, og: Jippi! Styret med rutenummer var altså et blindspor.

5. Skriv inn mobilnummer

img_4905.png
Ikke verst med rett tastatursett!

Nå er jeg på rett spor, og får en positiv overraskelse; talltastene til iOS dukker opp, og det er lett å skrive inn mobilnummeret

Jeg kommer også på at man tidligere på flyplassen selv måtte skrive inn landskode, og fikk en feilkode dersom man "glemte" dette. De har lært!

6. SMS: Mission impossible

wifi_sms.png

Etter å ha tastet mobilnummeret, får jeg straks en SMS. Jeg klikker på varselet, og ser i SMS-en to koder: Et brukernavn, og et passord. Det ser vanskelig ut å huske begge to utenat, så jeg kopierer brukernavnet "m19026545", og memorerer passordet "911747". Dette skal gå bra.

Jeg går så ut av SMS-modus, og tilbake til innloggingsvinduet. Men nå er dette borte! I see. iOS bruker innloggingsvinduet som dukker opp under Innstillinger, og ikke Safari. Problemet er imidlertid at jeg ikke får til å komme til innloggingsvinduet via Safari.

I Lucky Luke-tradisjon, prøver jeg hele prosessen én gang til; kanskje jeg bare trenger å være raskere? Men: Niks.

7. The victory

Idé: Jeg skjønner da at eneste løsning må være å memorere brukernavn og passord mens SMS-varselet ligger på toppen av telefonen, uten av jeg bytter skjermbilde. Siden jeg har forhåndsvisning AV på iPhonen, må jeg da inn i innstillinger og skru på dette. Alt for The Internet!

Endelig: Jeg ser nå passordet forhåndsvist på min iPhone, mens selve skjemaet er klart til utfylling. Det kommer da fram at jeg kun trenger passordet; brukernavnet skal ikke fylles ut av meg. Hvorfor var det da med i SMS-en?

Alle frustrasjoner glemmes, for nå dukker strekene opp i WiFi-symbolet Det tok meg kun et kvarter, men her er jeg, kjære internett.

Henrik Akselsen

Henrik Akselsen

Les flere artikler fra Henrik Akselsen.

CMS-konsulent, utvikler og webanalytiker i Frontkom. Langt over gjennomsnittet interessert i hva som fungerer på web, og hvordan man kommer ditt via innholdstrategi og analyseverktøy.